Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Najnowsze galerie

Zobacz też

Starostwo Powiatowe w BrzeskuBiuletyn Informacji PublicznejKuratorium Oświaty w KrakowieUniwersytet Pedagogiczny w KrakowieUniwersytet Papieski w Krakowiedeklaracja-dost.jpgCentralna Komisja EgzaminacyjnaOkręgowa Komisja EgzaminacyjnaOśrodek Rozwoju Edukacji

Social Media

Facebook 

Szkoła Dialogu

Szkoła Dialogu 2021szk-dialogu2020.jpgszkoła dialogu 2019szkoła dialogu 2018szkoła dialogu 2017szkoła dialogu 2016

Znak Jakości



ANIA ŻÓŁTEK FINALISTKĄ XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

2022-03-31 12:24
ANIA ŻÓŁTEK FINALISTKĄ XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

Ania Żółtek uczennica klasy 3AO uzyskała tytuł finalisty Olimpiady i znalazła się w gronie 30 najlepszych z całej Polski!!!!

GRATULUJEMY!!

Uzyskała tym samym uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane wyższe uczelnie!
Tematyką wiodącą XXVI edycji olimpiady było "Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia” i obejmowała: epidemiologię nadciśnienia, biochemię ciśnienia tętniczego, charakterystykę nadciśnienia jako jednostki chorobowej, mikrobiotę przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym, dietoterapię nadciśnienia tętniczego, zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównaniu nadciśnienia tętniczego oraz interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Część II i III eliminacji centralnych (zawodów III stopnia) została przeprowadzona w dniach 17-18 marca 2022 r. w reżimie sanitarnym w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Pod przewodnictwem dr n. med. Adama Grzegrzółki Komitet Główny Olimpiady wyłonił:
Zwycięzcę XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, którym został Patryk Wójciszyn z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Agrobiznesu w Człuchowie, który poza pucharem Ministra Edukacji i Nauki za zwycięstwo otrzymał nagrodą ufundowaną przez Dziekana Wydziału Farmacji Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego i Dyrektora Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Szczecin oraz nagrodę za najlepszy wynik w części praktycznej zawodów III stopnia.
Laureata II miejsca - Katarzyna Berk z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
Laureata III miejsca - Wiktoria Wodarczyk uczennica z Publicznego Liceum Ogólnokształcącego nr III z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Skłodowskiej-Curie w Opolu. 15.
Uczestnicy eliminacji centralnych uzyskali cenne nagrody m.in.: pieniężne ufundowane przez Dziekan Wydziału Farmacji, Biotechnologii Medycznej i Medycyny Laboratoryjnej PUM oraz Dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Szczecin oraz Ministerstwo Edukacji i Nauki; wartościowe książki w tym „Anatomia prawidłowa człowieka” J. Walocha wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz słynną "Biologię" ( Neil A. Campbell, Jane B, innych wyd. Rebis . Dodatkowe wsparcie w postaci nagród lub upominków okazali Wojewoda Zachodniopomorski Zachodniopomorska Kurator Oświaty, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Pomorski Uniwersytet Medyczny, Prodziekan Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Hotele: Radisson Blu, Novotel, Focus, Courtyard by Marriott Szczecin City.
P.S. Szczecin zachwycił nas swoim urokiem w wiosennej aurze.

Zobacz galerię